Wat te doen tegen motten?

“Wat te doen tegen motten?”

Deze vraag werd op Facebook gesteld door Monique van Munster aan de groep ‘What to do with all the wool’ van Marijke Bongers.

Er kwamen veel antwoorden op deze niet onbelangrijke vraag en ik wil hierbij een samenvatting geven van alle tips.

 

– Je kan mottenvangers ophangen. Dat zijn kartonnetjes met een lijmstrook met feromonen (lokstof) die bij de drogist te koop zijn. Ze dienen regelmatig vervangen te worden.

– Regelmatig luchten.

– Wol en wolprodukten wassen met Eucalan, een speciaal natuurlijk wolwasmiddel op basis van lanoline. Dit is in verschillende geuren te verkrijgen maar die met eucalyptus of lavendel   beschermt tegen motten. Uitspoelen is niet nodig. Het wordt dus ook gebruikt na het wassen van vuile wol bij de laatste spoeling.

– Alle wol en wol-produkten bewaren in luchtdicht af te sluiten containers of plastic grip- of ziplockzakken. Hier kan je de volgende middelen aan toevoegen, waar motten niet van houden:

 

  • Geurzakjes met lavendel of natuurlijke lavendelolie op een tissue/geursteen
  • Stukjes Lavendelzeep
  • Cederhout/olie
  • Gedroogde rozemarijn in geurzakjes
  • Boerenwormkruid (augustus/september plukken en drogen)
  • Oude kranten
  • Neem-olie op een tissue/geursteen (info op www.neem-holland.nl) Gedroogde bladeren kunnen ook gebruikt worden. Deze schijnen minder sterk te ruiken.
  • Z.g.n. mottenballen die bij de drogist te koop zijn. Vroeger was hier kamfer of naftaleen in verwerkt maar tegenwoordig gebruikt men daar paradichloorbenzeen voor.

 

– Vind je eitjes in de wol of wollen producten kan je die luchtdicht in plastic verpakken en een nacht in de diepvries leggen.  Alles goed nalopen, uitschudden/kloppen en/of wassen en         alsnog goed opbergen zoals hierboven aangegeven.

– Ook is er een mogelijkheid om er stoom op te zetten. De eitjes zullen dit ook niet overleven.

– Biokill is een natuurvriendelijk middel tegen insecten en werkt goed. Wel regelmatig spuiten als er motten zijn. Katten schijnen echter gevoelig te zijn voor een bepaald bestanddeel.

 

Wol heeft een soort zelfreinigend vermogen en wollen kleding hoeft dus niet zo vaak gewassen te worden als men denkt. Zelfs zweetgeur verdwijnt na wat luchten. Daarna dient die wel zoals hierboven aangegeven opgeborgen te worden. Vet vermengd zich met het natuurlijke vet van de wol en ander organisch materiaal laat zich er gewoon uit krabben.  Anders is het met spatjes van eten. Deze zijn aantrekkelijk voor de motten of tapijtkevers. Ze ‘grazen deze af ‘ en de wol eromheen eten ze dan mee. Dit soort vlekken kan je beter met wat lauw water verwijderen. De kleding kan je dus beter niet dagenlang over een stoel laten hangen. De motten zouden er dan eitjes in kunnen leggen.

Met dank aan alle dames die hun tips gegeven hebben op What to do with all the wool :

https://www.facebook.com/groups/313925128708922/?fref=ts

 

Link over dit onderwerp:

http://trinnyandsusannah.com/control-moths/

 

Zeg het voort!Share on FacebookShare on LinkedInPin on PinterestShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone

Tags: , , , , ,

No comments yet.

Geef een reactie

Visit Us On Facebook